Riad a obaly z cukrovej trstiny je dobré ich používať?

Obaly z cukrovej trstiny sú vyrobené z bučiny, ktorá sa vyrába z drvených stoniek, ktoré zostali po extrakcii šťavy z cukrovej trstiny. Ďalej sa pridáva voda a bielidlá (biologicky rozložiteľné). Potom je už výroba rovnaká ako pri všetkých ostatných obaloch. Zmes na naleje do formy kde sa lisuje. 

 

Aké sú výhody týchto obalov a prečo by sme ich mali používať?

Použitie bučiny z cukrovej trstiny chráni lesy. Pre porovnanie na výrobu 1 tony bučiny na papier je potrebných 3 – 5 ton dreva. Na výrobu rovnakého množstva bučiny z cukrovej trstiny je potrebných 1,5 tony drevených stoniek.

Na výrobu obalov z cukrovej trstiny je potrebné menšie množstvo chemikálií (poľnohospodárske plodiny sa totiž rýchlejšie premenia na bučinu ako drevo). Tak isto je výroba v porovnaní s výrobou papiera menej energeticky náročná. 

Ide o rýchlo obnoviteľný a trvalo udržateľný zdroj, keďže sa vyrába z odpadu, ktorý vzniká po spracovaní cukru. Tento odpad by inak skončil buď v spaľovni, alebo na skládke. Výrobou obalov tiež podporujeme samotných farmárov, ktorí za tento "odpad" dostanú peniaze. 

Obaly z cukrovej trstiny sú odolnejšie voči mastnote, vode, vysokým a nízkym teplotám. Preto sú vhodnejšie na použitie ako papierové alternatívy (plastové už dúfam nikto z nás nepoužíva :) )

Tento riad je ľahko kompostovateľný

Pravdaže jeho rýchlosť záleží od podmienok kompostovania (teplota, vlhkosť, prevzdušnovanie...). Najlepšie sa rozloží ak sa rozdrví na menšie kúsky. V podmienkach domáceho kompostovania sa rozloží rovnako rýchlo ako ostatný odpad s podielom vlákien. Prosím nečakajte ani od cukrovej trstiny, že sa Vám úplne rozloží do mesiaca. :) V priemyselných kompostéroch to môže trvať (max) 120 dní.

Je stále viac reštaurácií, podnikov, festivalov ktoré už nahradili polystyrénové obaly našimi obalmi z cukrovej trstiny. Ak máte záujem o konkrétny produkt neváhajte nás kontaktovať alebo si pozrite náš obchod